Flyttips

flyttlådaEn vanlig flytt består av ett ganska stort antal moment, varav själva flyttdagen bara är det mest uppenbara. På den här sidan har vi därför samlat en rad olika flyttips som vi själva fått av kunder och flyttfirmor genom åren – allt för att din nästa flytt ska bli så smidig och smärtfri som möjligt.

Var ute i god tid

Ibland går det självklart inte att vara ute i god tid, men ofta så har man åtminstone ett par månader på sig från det att man vet att man ska flytta till den dag som flytten faktiskt ska ske. Genom att börja planera i ett tidigt skede ger du dig själv gott om tid att fundera över hur du vill att flyttprocessen ska gå till: du minimerar risken att glömma saker och du får tid att packa och förbereda på ett bra sätt.

Ta in offerter på flytthjälp

Även detta moment kan göras mycket tidigt i en process: många flyttfirmor (länken öppnas i ny flik låter dig kolla in gratis offerttjänst inför flytten) är också glada över att få in jobb som ligger långt fram i tiden (det säkrar deras kassaflöde och tryggar deras verksamhet) och det är inte alls omöjligt att du kan få bättre priser än om du är ute i elfte timmen.

Se över abonnemang och försäkringar

Många missar att göra det här, och ännu fler gör det i sista stund. Se över vilka abonnemang du har för till exempel TV, bredband, telefon och el. En del av dem kan inte alltid flyttas med och i sådana fall behöver du säga upp dem så tidigt som möjligt för att slippa stå med långa bindningstider och dubbla abonnemang.

Även om många abonnemang kan flyttas med så kan du se flytten som ett bra tillfälle att se över vad det är du egentligen betalar för, jämföra olika konkurrenter och leverantörer, och minska dina kostnader när du kommer till ditt nya boende.

Glöm heller inte att meddela försäkringsbolaget om din flytt: om du flyttar från lägenhet till hus måste du dessutom ofta komplettera din hemförsäkring med exempelvis en villaförsäkring, och många försäkringsbolag vill också skicka ut en besiktningsman för att se vad det är du försäkrar.

Minimera stressmoment

Det här är kanske det bästa tips vi kan ge dig: en flytt är för många en enda lång rad av stressmoment. Ju fler av dessa du kan minimera eller helt och hållet eliminera, desto lättare kommer flytten att kännas för dig. Genom att leja ut saker som exempelvis flyttstädning och flytthjälp kan du fokusera på viktigare saker och se till att du inte hamnar efter i det vardagliga livet som ju trots allt rullar på som vanligt – flytt eller inte.

Adressändra

En ganska självklar sak kan tyckas, men faktum är att tusentals brev hamnar fel eller sänds i retur varje år för att flyttare har glömt att adressändra. Adressändra redan idag (du kan ange vilket datum själva ändringen ska ske) via www.adressandring.se så vet du säkert att du får all post.