Pris & Kostnad för Flyttfirman

lastbilDe flesta som funderar på att anlita en flyttfirma undrar naturligtvis över pris och kostnader och på den här sidan tar vi upp några exempel på vad olika typer av flyttar kan kosta dig. Observera att priserna som anges alltid är ungefärliga: genom att ta in och jämföra många offerter från olika leverantörer kan du ofta komma ner betydligt i kostnad för din flytt.

Prisexempel 1

En vanlig debiteringsmodell för många flyttfirmor är att man tar ett fast pris för varje påbörjad dag som flyttbilen ska användas, samtidigt som man debiterar löpande per mantimme. Då de flesta flyttar bara tar en dag, kan du normalt se kostnaden för flyttbilen som fast. Ett normalt pris för en flyttbil är cirka 800 kronor per påbörjad dag. Lägg därtill omkring 4-600 kronor per mantimme beroende på var i landet du bor och hur väl du har förhandlat, så kan du ganska snabbt räkna på kostnaden.

I en medelstor lägenhet kan man räkna med att det tar cirka två timmar för tre personer att lasta ut allt i lastbilen förutsatt att du packat och förberett bra. Därefter tar det kanske en timme att åka och ytterligare två timmar att lasta ur bilen.

I detta prisexempel skulle kostnaden landa på 800 kronor (för bilen) + 3 flyttgubbar x 5 timmar x 4-600 kronor = 6800 – 9800 kronor.

Prisexempel 2

En annan debiteringsmodell är att helt enkelt ge ett fast timpris som inkluderar manskap och bil, till exempel 1300 kronor per timme.

I samma scenario som ovan skulle då kostnaden bli 1300 kronor x 5 timmar = 6500 kronor.

Vilket pris är bäst?

Som du ser så kan det löna sig att ta in flera offerter och ställa dem mot varandra. Kostnaden kan variera, men beror ofta mycket på hur lång tid flytten tar. Eftersom det alltid är svårt för flyttfirman att beräkna exakt hur lång tid allt tar, bör du själv räkna på lite olika scenarier för att komma fram till vilken flyttfirma som du tror är mest prisvärd. En annan aspekt som får effekt på slutkostnaden är om det är flytt i en större stad eller något mindre, läs mer ingående här om flyttfirma – pris i Stockholm.

Glöm inte heller att ta med saker som garantier, försäkringar eller andra förmåner i beräkningarna: i en konkurrenssituation är det inte ovanligt att flyttfirmorna slänger med olika tilläggstjänster och andra fördelar i sina offerter!

Andra kostnader för flytt

Vissa flyttfirmor debiterar en etableringskostnad eller resekostnad som motsvarar vad det kostar att åka ut till dig och påbörja flytten. Denna kostnad ska, om den finns, specificeras i offerten. Ta in några olika offerter från flyttfirmor här, då kan du jämföra vilket pris de ge på din flytt.