Flytta själv eller anlita flyttfirma?

Innan du ens börjar fundera på var du kan hitta en flyttfirma som kan hjälpa dig, måste du förstås fundera kring om du behöver en flyttfirma eller om du kan flytta själv med hjälp av familj och vänner. Många väljer fortfarande att flytta på egen hand och ibland är det naturligtvis berättigat både sett till praktiska fördelar och ekonomiska faktorer. Det finns dock flera saker som talar för att anlita en flyttfirma. På den här sidan har vi listat några av dem: läs igenom och bedöm sedan om flyttfirma är något för dig, eller om du klarar av flytten på egen hand.

Kostnader

Den första punkten man bör överväga gäller förstås kostnaderna: när du får in offerter från flyttfirmor (Redaktionens tips: Testa gratis tjänst för att få in priser från flyttfirmor i din trakt – Flyttproffs.se /Redaktionen) kommer du att få en klar och tydlig överblick kring exakt vad det kommer att kosta. Det är självklart dyrare att anlita en flyttfirma jämfört med att flytta själv, och just den ekonomiska kostnaden gör att många väljer att flytta på egen hand, men fördelen är att du klart och tydligt vet vad det kommer kosta. Dessutom slipper du otrevliga överraskningar i form av hyra för släp eller skåpbilar som blir dyrare än tänkt: transport ingår ju i flyttfirmans offert.

Tid

Många brukar ange tidsbesparingen som den största anledningen till att anlita flyttfirma: flyttgubbar är professionella yrkesmän som inte bara har lång vana av att packa och hantera (ibland ömtåliga) saker: de vet också hur man lastar ett skåp eller släp på bästa sätt för att få plats med maximal last vid varje väna samtidigt som transporten blir så stabil möjligt. Det gör ofta att de kan transportera bohaget snabbare och i färre vändor än du själv hade klarat.

Stress

Det är mycket som ska göras i samband med en flytt: nycklar ska bytas, kontrakt ska skrivas, den gamla bostaden ska städas, den nya ska besiktas… Och någonstans däremellan ska du dessutom hinna med att packa ner allt du äger och har i lådor, och på något sätt transportera dem till det som ska bli ditt nya hem. Ju fler av dessa moment du har råd att leja ut på professionella firmor, desto enklare kommer flytten att bli för dig. Kanske vill du packa allt själv men få hjälp med transporten, kanske behöver du extra muskler för att ta ner den där flygeln från övervåningen, kanske vill du ha hjälp av någon som kan ta ansvar för packning och flytt från början till slut – valet är helt och hållet ditt.